Solrød Lokalhistoriske Forening inviterer til den årlige udflugt, søndag den 18. juni 2023

Det er en byvandring i Roskilde, med efterfølgende frokost.

• Prisen er 230, – per person, for medlemmer, hvis der er plads kan ”ikke medlemmer” deltage, så er prisen kr. 330, –
• Afgang med bus fra Solrød Station klokken 10:00
• Afgang med bus fra ”den røde postkasse på Parkvej” klokken 10:05
• Afgang med bus fra Havdrup station klokken 10:20
• Rundvisning 11:00 – 13:00
• Frokost 13:00 – 14:45 (drikkevarer for egen regning)
• Bus retur 15:00
• Tilmelding til kasserer
Bent Ove Pedersen på mail: domusvej.5@post.tele.dk, eller telefon 21 43 39 09, med opgivelse af navn og telefonnummer, samt hvor du ønsker at stå på bussen. Seneste tilmelding er den 18. maj klokken 12:00, efter dette tidspunkt kan ”ikke medlemmer” besætte de ledige pladser.

Byvandringen er under temaet:

Matador på Algade – Lise Nørgaards Roskilde

Lise Nørgård er født i 1917, og voksede op som datter af det bedre borgerskab, og med et kvikt og nysgerrigt øje på tilværelsen i den gamle domkirkeby med de fine, de fattige og mange mennesker iblandt, som kom til at inspirere hende som journalist og forfatter. Hvor meget er Mads Skjern, Maude Varnæs og Fru Fernando Møghe fri fantasi? Og hvad kan Roskilde fortælle om Lise Nørgaards eget farverige liv.

Lise Nørgaard har benægtet, at hun har hentet sin inspiration til Matador fra Roskilde, men der er alligevel mange figurer, som synes at høre til. Vi starter på Hestetorvet med jernbanehoteller og prangere. Lises far drev manufakturforretning for 100 år siden, og hans lille datter kunne observere byens leben. Senere blev hun journalistelev på Dagbladet med rig lejlighed til at opleve byens indbyggere og selskabsliv.

Vi kigger på byens torve, de fine adresser langs Algade med et par ture ned ad sidegaderne. Vi hører om pæne mennesker og originaler i den gamle by.

Roskilde var en provinsby med gamle og nye penge, festlige foreninger og købmands- og grossererfamilier, der gjorde sig bemærkede. Hør om skoler, guvernanter, dansetimer og Ædedolkenes Klub (kendt fra Gustav Wied og Livsens Ondskab). Lise Nørgaard var gammel nok til at have oplevet dem, og til at få skældud af forældrene i den forbindelse.

Men hun var heller ikke bange for at stikke næsen frem.

Bestyrelsen glæder os til at se dig/jer.